Oryginalna włoska pizza

Poniżej przepis na najlepszą pizze włoską.  Wymaga sporego nakładu pracy ale zapewniam, że warto icon wink Oryginalna włoska pizza

Ciasto  ( porcja na jedną dużą blachę):

  • 340 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • 6 g cukru
  • 10 g soli (1 i 1/4 łyżeczki)
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 250ml cieplej wody

Rozpuszczamy drożdże w wodzie z cukrem i łyżeczką mąki i zostawiamy na 10 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże z wodą. Mieszamy i wyrabiamy masę 5-10 minut, aż stanie się jednolita i elastyczna. Odstawiamy ciasto na 10 minut.
Po tym czasie do miski dolewamy oliwę i ponownie mieszamy aż ją wchłonie i będzie gładkie. Koniecznie oliwę wlewamy dopiero teraz, wtedy pizza jest lepsza :)


Ciasto można podzielić na kule po 150g/osoba tj. na 3-4 części lub zostawić tak jak jest na jedną duża pizze na grubym cieście. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut, przykrywając miskę szmatką.

Składniki do pizzy:

  •  papryka czerwona, żółta – upieczona wcześniej w piekarniku do miękkości.
  • cukinia pokrojona w plasterki
  • bakłażan pokrojony w plasterki i podsmażony na suchej patelni.
  •  rukola
  • mozzarella
  • ser pleśniowy
  • szynka szwarcwaldzka lub parmeńska/ salami
  • sos pomidorowy, najlepszy
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w cieniutkie plasterki
  • pęczek świeżej bazylii—listki trzeba oberwać i porwać na kawałki
  • 3 puszki po 400 g dobrej jakości pomidorów (całych)
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Wstawcie na gaz dużą patelnię teflonową i wlejcie około 4-5 łyżek oliwy. Wrzućcie czosnek, potrząśnijcie lekko patelnią, a kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodajcie bazylię i pomidory. Drewnianą łyżką porozgniatajcie pomidory, na ile się da. Przyprawcie sos solą i pieprzem. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmijcie patelnię z ognia. Przetrzyjcie sos przez gęste sito. Wyjmijcie bazylię i czosnek, które zostaną na sitku. Wlejcie sos z powrotem na patelnię, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie płomień i gotujcie na małym ogniu przez 5 minut, aby trochę odparował i nabrał intensywniejszego smaku. Będzie gotowy w momencie, kiedy zgęstnieje na tyle, żeby nadawał się do smarowania pizzy. Możecie go przechowywać w słoiku—wytrzyma około tygodnia.
Rozgrzewamy mocno piekarnik 200 C, najlepiej aby grzał od dołu. Najlepiej pizza piecze sie na kawałku kamienia lub na mocno rozgrzanej blaszce, wtedy jest bardziej chrupiąca.
Ciasto wałkujemy ( pół porcji ciasta daje pizze na cienkim spodzie), smarujemy sosem pomidorowym, ale nie za grubo. Układamy równomiernie składniki: cukinia, bakłażan, salami, papryka – nie za dużo żeby nie była za ciężka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto będzie złote. Wtedy wyjmujemy ją na chwile i kładziemy mozzarelle, ser pleśniowy – dzięki temu sery będą rozpuszczone ale nie suche jak skorupka. Zapiekamy chwilę.
wyjmujemy, nakładamy szynkę parmeńska i sypiemy rukolą i oliwą.

wloska pizza 300x200 Oryginalna włoska pizza

Słowa chrakteryzujące: , , , , , , , , , ,

13 wypowiedzi na temat “Oryginalna włoska pizza”

  1. magda
    19/01/2013 o godzinie 18:10

    oby sie udała

  2. Lukasz
    18/03/2013 o godzinie 13:50

    Zajebisty przepis na ciasto!!!! Idelne!!!

  3. 17/04/2013 o godzinie 09:46

    Świetna pizza, dziękuje za przepis :)

  4. Zbyszek
    21/05/2013 o godzinie 16:30

    Może i dobra , ale podstawowy błąd – sypanie sera na wierzch , a nie na rozprowadzony sos .

  5. 31/05/2013 o godzinie 16:03

    Jaki wpływ ma dodanie oliwy dopiero po wstępnym wyrośnięciu ciasta?
    Czy rzeczywiście zauważalnie wpływa na smak/ jakość ciasta?

  6. 24/06/2013 o godzinie 10:14

    Świetny przepis. Dlaczego o taką tak trudno w polskich lokalach…

  7. 22/11/2013 o godzinie 14:02

    pyszka zrobiłem lepszą od mamy a mam 12 lat

  8. 22/11/2013 o godzinie 17:14

    hehe

  9. Zbyszek II
    12/02/2014 o godzinie 18:11

    do Zbyszek – a właśnie że ser na wierzch. Jak dasz na sos, to gdy będziesz chciał ciepłą pizzę pokroić to farsz będzie się ślizgał. Pozatym tak lepiej wygląda. Ja specjalnie daje odrazu ser, żeby się lekko przypiekł, bo tak lubię, ale jak ktoś tak nie chce to polecam ten sposób tak jak w przepisie

  10. woti
    13/02/2014 o godzinie 10:11

    przepis o.k.-ale…na wieksza skale-30-40 circa…nie da rady…na jeden wieczor.mimo wszystko polecam,bo dobra i oko cieszy.Pizzaiolo.

  11. kamila
    24/03/2014 o godzinie 14:15

    z takich proporcji mąki do wody (340g do 250ml) nie da się „zagniesc kulki”.ciasto jest za rzadkie…czy nie wkradł się tam błąd?

  12. Zosia
    08/04/2014 o godzinie 20:12

    Ja dałam trochę ponad 200 ml wody i ciasto miało idealną konsystencję, pięknie się wyrobiło i odchodziło od ręki.

  13. Lokis
    23/05/2014 o godzinie 13:07

    Kolejny ‚oryginalny’ przepis, który z oryginałem nie ma zbyt wiele wspólnego. Pizza z cukinią, bakłażanem, papryką, w dodatku na placku ROZWAŁKOWANYM. Eh…

A jaka jest Twoja opinia?