Najlepsze ciasto na pizzę + sos

Składniki:
CIASTO:
- mąka – 3 szklanki
- drożdże – pół kostki
- olej lub oliwa z oliwek – 2 lub 3 łyżki stołowe (wg.uznania)
- woda – 1 szklanka
- szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!)

SOS:
- koncentrat pomidorowy – pół słoiczka
- czosnek – 2 ząbki
- sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki
- oregano, bazylia – płaska łyżeczka

Jak przyrządzić?
CIASTO
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, możma je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.

SOS
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma icon smile Najlepsze ciasto na pizzę + sos )) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze.

Całość piekę 11 do 12 minut.
Małżonka twierdzi że niech się schowają pizze z pizzerii, moja ponoć lepiej smakuje.

Uwagi:
A było to tak, przed półtora rokiem sprawiliśmy sobię kuchnię z piekarnikiem, no więc do internetu po przepisy na pizzę. W ciągu czasu jaki upłynął i po przetestowaniu setki przepisów okazało się, że w wypadku ciasta na pizzę nie sprawdzają się żadne „wynalazki” i ulepszenia. Ma być prosto i niezawodnie „Jak ruska pepesza”. Więc żadnego mleka – wystarczy woda, żadnego czekania aż drożdze urosną( i tak ciasto urośnie), i ma być szybko a smacznie, stąd sos do smarowania powierzchni ciasta przed położeniem składników. Najważniejsze! to dobrze wyrobić ciasto! i tyle icon smile Najlepsze ciasto na pizzę + sos )) Smacznego.

374 wypowiedzi na temat “Najlepsze ciasto na pizzę + sos”

  1. monia
    04/09/2012 o godzinie 12:02

    przepis extra ciasto wychodzi rewelacyjnie :) lepszego nie znajdziecie!!!!

  2. Iza
    15/09/2012 o godzinie 14:27

    Polecam !! Przepyszne ciasto, lepsze niż z pizzeri! A sos tez super :)

  3. Wiktoria eR. ×
    23/09/2012 o godzinie 11:22

    Najlepsza pizza jaką jadłam ! <33 Pychota , polecam wszystkim , nie szukajcie innych przepisów ten jest najlepszy !

  4. Monika
    01/10/2012 o godzinie 13:28

    Polecam :) Mimo niewielkich umiejętności kulinarnych ta pizza zawsze mi wychodzi :)

  5. sylwia
    09/10/2012 o godzinie 18:04

    COŚ WSPANIAŁEGO. CUDOWNY PRZEPIS. DZIĘKUJĘ ZA TAK PROSTY I SZYBKI PRZEPIS

  6. Kasia
    23/10/2012 o godzinie 16:08

    Super!!!!!!!!!!jak najbardziej polecam!!!:)zawsze wychodzi i jest super

  7. Ania
    23/10/2012 o godzinie 21:21

    niby zwyczajne składniki a jednak pizza wychodzi wyjątkowa! :) warto było czekać ponad 20 lat na taki przepis :D

  8. Grzesiek77
    11/11/2012 o godzinie 18:36

    Robiłem kilka razy – zawsze super wychodzi!!! polecam :)

  9. michał
    20/11/2012 o godzinie 18:09

    Polecam wszystkim!!! Najlepszy przepis w sieci :)

  10. mariola
    21/11/2012 o godzinie 16:58

    naprawdę fantastyczne ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Gorąco polecam wraz z moją rodzinką

  11. bobi
    10/12/2012 o godzinie 23:33

    ciasto na 5

  12. Ania
    16/01/2013 o godzinie 19:19

    przepis po prostu GENIALNY – przez duże „Gie” :D ciasto na pizzę zawsze było moją piętą achillesową, ale dzięki tej recepturze to się zmieniło ;) )

  13. Przemek
    03/02/2013 o godzinie 17:26

    Polecam jednak „nakarmić” drożdże, czyli cukier i drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wyrobione ciasto na kilknaście minut w ciepłe miejsce i ciasto wychodzi takie, że rozciaga się je rękoma (żadnego wałka!)

  14. irena
    09/02/2013 o godzinie 23:48

    prosze o podanie jakiej gramatury sa drozdze. nie wiem jakiej wielkosci sa kostki.

  15. natalia
    26/02/2013 o godzinie 22:01

    a ja dzisiaj zrobilam dwukrotnie ją. Pierwsza wyszla pyyszna idealna! a druga wyszla zakalec chociaz robilam wszystko tak jak w pierwszej z tym ze zamiast oliwy z oliwek dodalam oleju kujawskiego. napewno to nie mialo wplywu bo przeciez wprzepisie moznz to uzywac zamiennie. ehh nie wiem co odwaliłam:(

  16. Małgorzata
    07/03/2013 o godzinie 07:58

    zrobiłam pierwszy raz i rodzince smakowała, polecam!

  17. Alicja
    22/03/2013 o godzinie 20:10

    Dzisiaj zrobiłam pizze z tego przepisu ,wszystkim bardzo smakowała :) polecam :)

  18. Maciej
    04/04/2013 o godzinie 23:09

    Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić takiego ciasta…. a to tylko dzięki temu ze zajrzałęm na ten przepis, gratuluje panu. :)

  19. Ania
    28/06/2013 o godzinie 12:16

    REWELACJA!!!

  20. anna
    30/07/2013 o godzinie 13:24

    Świetny przepis – potwierdzam
    Aktualnie nie szukam innych przepisów na pizzę bo ten bardzo mi odpowiada.
    Osoby ,które częstowałam bardzo chwaliły i ciasto i całą pizzę.
    Polecam gorąco i tym bardzo wymagającym !!!
    Smaczna,pyszna,rewelacyjna:)

  21. Olga
    16/02/2014 o godzinie 14:43

    Najlepszy przepis na ciasto do pizzy, używam od lat.

  22. Bella
    08/06/2014 o godzinie 22:43

    Ten przepis jest niezawodny na każdą okazję…zawsze mi wychodzi super i nie muszę się martwić nawet po wizycie teściowej,że może powiedzieć,że było coś nie tak……..znalazłam ten przepis1,5roku temu i już go nie zamienię na inny!!!Dziękuję i życzę innym

  23. Bella
    08/06/2014 o godzinie 22:46

    Życzę innym takiego zadowolenia z przepisu jak i ja,a dla początkujących jest naprawdę wspaniały….zawsze się udaje:)

  24. esej
    10/07/2014 o godzinie 23:49

    ale chleb mi wyszedł masakra

A jaka jest Twoja opinia?