Ciasto na pizzę „niebo w gębie”

Porcja na dużą blachę z piekarnika
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1 jajko
75g drożdży
1/4 szklanki mleka
3 łyżki oleju
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki oregano

WYKONANIE:
Mleko podgrzać, nie gotować. Do mleka dodać drożdże i cukier. Do mąki wlać mleko z drożdżami, jajko, olej, sól i oregano. Zagnieść ciasto. Kulę z ciasta oprószyć maką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować, wyłożyć na dużą blachę.Reszta składników wedle uznania.

Ja robiąc szybką pizzę np. dzieciom smaruję spód koncentratem pomidorowym.Troszkę cebulki drobno pokrojonej w kosteczkę(nie podsmażam),układam plasterki kiełbaski też nie podsmażonej lub wędliny jaką mam w lodówce, pieczarki świeże szatkuję na cienkiej szatkownicy, układam na kiełbasce. Na górę ser żółty i gotowe. Piekę w temp. 200 C przez 20 min.w piekarniku góra dół bez termoobiegu. Moje dzieci mówią „niebo w gębie” stąd nazwa. Ciasto rozpływa się w ustach. Polecam na szybki obiad lub urodzinowe przyjęcia dla dzieci. SMACZNEGO!

393281121 bde2001b00 o 225x300 Ciasto na pizzę niebo w gębie

Słowa chrakteryzujące:

133 wypowiedzi na temat “Ciasto na pizzę „niebo w gębie””

  1. kacper
    18/03/2012 o godzinie 17:56

    suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuper faJNE POLECAM

  2. kacper
    18/03/2012 o godzinie 17:59

    PS nie rozumiem tych którym nie smakowała ta pizza

  3. Monika
    19/03/2012 o godzinie 14:19

    właśnie się nią zajadam po raz setny chyba :D zawsze wychodzi pychaa :P zajebisty przepis :D polecam ;) )

  4. Aga
    23/03/2012 o godzinie 17:20

    Ciasto jest pyszne, za każdym razem jak robię domową pizzę używam właśnie tego przepisu ;)

  5. kris
    23/03/2012 o godzinie 18:30

    super ciasto

  6. iwona
    24/03/2012 o godzinie 13:01

    zajebiste ciasto. niebo w gębie nic tylko jeść polecam wszystkim:)

  7. zipolini
    24/03/2012 o godzinie 21:52

    ciasto jest w deche, dalem ciut mniej drozdzy niz w przepisie i wyroslo pieknie

  8. Maciej
    28/03/2012 o godzinie 22:17

    Najlepszy przepis na ciasto na pizze w internecie, pizza wychodzi przepyszna!!!

  9. Tyshia
    05/04/2012 o godzinie 17:12

    Ciasto wyszło lekko twardawe, ale ogólnie przepyszna ;d

  10. magdalenka
    11/04/2012 o godzinie 21:20

    te drozdze suche czy takie w kostce????

  11. monia
    24/04/2012 o godzinie 13:34

    Najlepszy przepis jaki kiedykolwiek próbowałam.

  12. ania
    27/04/2012 o godzinie 18:53

    ciasto petarda! szukaliśmy z mężem odpowiedniego przepisu i ten jest najlepszy! Można śmiało zaprosić Magdę Gesler bo ciasto spełnia wszelkie wymogi, jest sztywne po ukrojeniu i przepyszne. bardzo bardzo bardzo dziękuję za tak wspaniały przepis

  13. jurgen
    05/05/2012 o godzinie 16:38

    trochę więcej mleka, zdecydowanie mniej drożdża – 35g i jeszcze tymianek z bazylią do ciasta. wymiata.

  14. 14/06/2012 o godzinie 16:41

    Najlepsze ciasto na pizze, jakie kiedykolwiek robiłam :) Proporcje idealnie dobrane. Już chyba po raz 10-ty piekę pizzę, korzystając z tego przepisu :) Mojemu mężowi bardzo smakuje. Naprawdę polecam!!!

  15. krzysztof
    24/06/2012 o godzinie 18:25

    szkoda tylko że nie napisałaś ile trzeba wyrabiać ciasto bo jak przeczytałem na innych forach to jest to sprawa najważniejsza im dłużej tym lepiej a przynajmniej 10 minut no i czy blachę smarujesz tłuszczem?

  16. Barbara
    26/06/2012 o godzinie 19:19

    Musze przyznac ze ciasto jest wspaniale , a robilam juz nie jedno. Ten przepis przewyzszyl wszystkie ,, u mnie jest nr.1 i nie bede stosowac juz innego………Pozdrawiam wszystkich

    P.S Krzysztof ja wyrabiam moze z 5 minut,, wystarczy ze zaczyna odchodzic od reki a blachy nie smarowalam, uzylam papieru do pieczenia i odchodzi bez problemu. :)

  17. janek
    28/06/2012 o godzinie 13:51

    Co za gniot gorszego nie widziałem, nie da się wyrobic, ciasto pęka na kawałki o wałkowaniu nie ma mowy, glut i g jak ich mało. w smaku bez rewelacji szkoda czasu i zachodu, w każdej pizzeri dają lepsze.

  18. Ania
    29/06/2012 o godzinie 15:47

    to najlepsze ciasto jakie w życiu robiłam!! baaardzo gorąco polecam! wiele razy robiłam pizze ale to ciasto bije wszystkie inne! proste w wyrobieniu! ideał!

  19. Yunius
    30/06/2012 o godzinie 15:49

    Gdyby nie fakt, że zabiłem drożdże to ciasto było by dobre :D

  20. Robert
    17/07/2012 o godzinie 18:47

    Bardzo dobre ciasto. Dałem trochę mniej drożdży 100g na 2 porcje a wyszło wyśmienicie :)

  21. Mirek
    18/07/2012 o godzinie 13:54

    Panie, Panowie po prostu niebo w gębie. Przepis gorąco wszystkim polecam! Pozdrawiam!

  22. Dado
    18/07/2012 o godzinie 18:34

    mniam

  23. Sasa
    09/08/2012 o godzinie 07:20

    Nie rozumiem jak mozna dodawac do ciasta na pizze jajko i mleko :) ) po co je tak psuć? prawdziwe ciasto na pizze zawiera tylko mąkę, odrobinę drozdzy, sol i oliwe z oliwek i takie proponuje wam zrobić! :)
    a to sie powinno nazywać placek pizzowy, a nie pizza.
    Bez urazy. Ot, odrobina wiedzy kulinarnej.

  24. 123
    21/08/2012 o godzinie 18:45

    Super mmmmmm polecam

  25. Mniam,Mniam
    24/08/2012 o godzinie 14:56

    SWIETNY przepis

  26. 15/09/2012 o godzinie 11:51

    Naprawdę świetne, dzięki za przepis!

  27. paula
    24/10/2012 o godzinie 19:43

    pyszna……… polecam wszystkim

  28. 16/11/2012 o godzinie 05:12

    Ok to juz jutro zaczynam meczyc zonke :D dzieki za przepis! :)

  29. bartek
    20/11/2012 o godzinie 17:20

    witam robię to ciasto już kolejny raz kilka osób z pracy (oczywiście kobiety) wzięły tez ode mnie przepis ….. no co tu wiele pisać bajka pozdrawiam p.s. żona moja mówi że robię lepsza pizze niż moja mama i jej mama :-)

  30. Aga
    08/03/2013 o godzinie 15:34

    Najlepsze ciasto. Polecam lepszego nie zjecie :) ))))))

  31. szymon
    06/04/2013 o godzinie 17:49

    nawet dobra fajna chuda

  32. Ania
    01/06/2013 o godzinie 12:33

    Zabieram sie do zrobienia skoro tak wychwalacie:)

Piszą o tym przepisie na stronach:

  1. Starania po raz pierwszy :) - 17/03/2011

    [...] a składniki wg uznania – ja zamiast szynek wolę kurczaka podsmażanego w przyprawie gyros:) Dobre ciasto na pizze "niebo w gębie" [...]

A jaka jest Twoja opinia?