Ciasto do pizzy

pizza_1_400×400.jpgPoniżej przepis na najprostsze drożdżowe ciasto do pizzy. Przepis najstarszy, jaki posiadam, i – choć już z niego nie korzystam, niegdyś się nim zajadaliśmy … Ciasto jest puchate, „ciastowate” w przekroju, nie uzyskacie więc na nim pizzy na cieniutkim spodzie, tak popularnym teraz w restauracjach.

Składniki:
2 szklanki mąki
3 dag drożdży
1 łyżka roztopionego masła
3 – 4 łyżki oleju
woda lub mleko (około 1 szklanki)
sól, cukier (szczypta)

Mąkę przesiać, zrobić rozczyn z drożdży z dodatkiem ciepłej wody lub mleka – około 1 szklanki (ma mieć nie za rzadką konsystencję). Dodać sól, cukier (szczypta), olej i roztopione masło, pozostawić do wyrośnięcia. Rozprowadzić przy pomocy oleju po blaszce. Dodatki wedle uznania.

Moja rada: z dodatkiem mleka ciasto jest bardziej słodkie i „mleczne” w smaku …

Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego icon smile Ciasto do pizzy

101 wypowiedzi na temat “Ciasto do pizzy”

  1. Renata
    28/06/2013 o godzinie 19:26

    Ciasto rewelacja. Pierwszy raz robiłam i wyszło cudnie!

A jaka jest Twoja opinia?